Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium overkapping

Aluminium is een populair materiaal voor overkappingen. Het is sterk, licht en zorgt voor een moderne touch. Een aluminium overkapping is ook erg praktisch in gebruik, vraagt weinig onderhoud en gaat een leven lang mee. Meer over de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van een overkapping in aluminium lees je hier.

 

Mogelijkheden aluminium overkapping

Een belangrijke factor van invloed op de look van een overkapping is het dak. Afhankelijk van de gewenste uitstraling kies je voor een plat, gebogen of aflopend dak. Naast de vorm van het dak, heb je ook keuze op vlak van materiaal. Een aluminium overkapping bestaat standaard uit een aluminium profiel en een dak van glas, kunststof of textiel:

 

aluminium overkapping met glas 1. Aluminium overkapping met glas

Overkappingen met een glazen dak hebben een luxueuze uitstraling, zeker in combinatie met glazen zijwanden. Je krijgt dan echt het idee van een volwaardige buitenkamer waarbij je optimaal kan blijven genieten van het uitzicht.

Het veiligheidsglas is erg sterk en werkt ook enigszins geluiddempend, wat aangenaam is in geval van regen of hagel. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer erg warm kan worden onder een glazen overkapping. Kies daarom voor een goede zonwering, bijvoorbeeld via screens.

Voordelen: luxueuze uitstraling, sterk, geluiddempend, makkelijk schoon te maken, lange levensduur. ⇒ Klik hier voor meer info

 

aluminium overkapping kunststof

2. Aluminium overkapping met polycarbonaat

Polycarbonaat is goedkoper en sterker dan veiligheidsglas en verkrijgbaar in heldere en opaalwitte uitvoering. Polycarbonaat laat nagenoeg geen UV-licht door waardoor tuinmeubilair onder de overkapping minder snel verkleurt.

Door het lage gewicht van kunststof zijn bovendien grote overspanningen mogelijk. Ook kunnen de aluminium profielen vrij slank uitgevoerd worden. Ten opzichten van glas is kunststof wel minder makkelijk schoon te maken en niet beloopbaar. Regen of hagel klinkt ook luider.

Voordelen: relatief goedkoop, slanke aluminium profielen, grote overspanningen mogelijk.

 

aluminium overkapping doek

3. Aluminium overkapping met doek

Je kan ook kiezen voor een overkapping met een (uitschuifbaar) doek. In de zomer komt dat het meest tot zijn recht, wanneer het fungeert als schaduwdoek. Het doek van de overkapping staat mooi strak en is niet windgevoelig. Zeker in combinatie met aluminium, staat het garant voor een slanke en strakke look.

De doeken zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Zo kan een waterdicht exemplaar bijvoorbeeld handig zijn in geval van regen of ter bescherming van terrasmeubels. Nadeel is dat een doek zich lastiger laat reinigen dan een glazen of kunststof dak.

Voordelen: relatief goedkoop, natuurlijke uitstraling, eenvoudige en lichte constructie. ⇒ Klik hier voor meer info

 

Natuurlijk wil je een overkapping die past bij de stijl van jouw woning. Hoewel een aluminium overkapping vooral een moderne look creëert, kan je door het grote aanbod aan afwerkingen en kleuren altijd wel een exemplaar kiezen dat perfect past bij de architectuur en stijl van jouw woning.

Populaire kleuren zijn crème wit en antraciet, maar in principe zijn alle RAL-kleuren mogelijk bij aluminium overkappingen. De meeste systemen kan je naar behoefte ook uitbreiden met (schuif)wanden zodat je beschut bent tegen de wind of andere weersomstandigheden. Verder is het mogelijk om zonwering, terrasverwarming, verlichting, … te voorzien. Je kan jouw overkapping dus zo luxueus maken als je zelf wil.

 

voorbeeld aluminium overkapping

 

Overkapping aluminium prijzen

Een overkapping in aluminium is in principe altijd duurder dan een exemplaar in hout. Dat is te wijten aan de hogere kwaliteit, duurzaamheid en langere levensduur van het materiaal.

De prijs van een aluminium overkapping is vooral afhankelijk van het formaat, het type dakbedekking en eventuele extra’s zoals verlichting, zonwering, een uitschuifbaar dak, … Voor een aluminium overkapping betaal je een gemiddelde prijs tussen de €1.000 en €5.100. Enkele richtprijzen:

Standaard overkapping aluminium (10m²): ± €1.000
Standaard overkapping aluminium (20m²): ± €2.000
Overkapping aluminium met uitschuifbaar dak of instelbare montagesteun: Vanaf €3.000

Benieuwd naar de prijs voor een aluminium overkapping op maat van jouw situatie en wensen?
⇒ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

 

Houten of aluminium overkapping?

De meeste mensen kiezen bij een overkapping voor een constructie uit hout of aluminium, maar wat is de beste keuze? We geven alvast een overzicht van de eigenschappen van beide materialen.

 

Eigenschappen aluminium overkappingEigenschappen houten overkapping
Sterk en licht materiaalRelatief zwaar materiaal
Moderne lookWarme, natuurlijke look
Past bij verschillende stijlen
Veel mogelijkheden op vlak van constructie en kleurenMogelijk in verschillende houtsoorten
Makkelijk te overschilderen
Onderhoudsvriendelijk: roest niet, af en toe schoonmaken volstaatVraagt veel onderhoud: olieën of beitsen is aangeraden als bescherming
Goed bestand tegen warmte en UV-stralenMinder bestand tegen verkleuring
Bestand tegen insecten en schimmelsMinder bestand tegen insecten en schimmels
Lange levensduur: >30 jaar Gemiddeld levensduur: <30 jaar (afhankelijk van houtsoort en onderhoud
Relatief duur materiaal: €1.000 - €5.100Goedkoper dan aluminium: €700 - €2.300

Een aluminium overkapping is niet beter dan een houten overkapping of omgekeerd. Wat je kiest hangt dus af van jouw eigen smaak, beschikbare budget en gewenste eigenschappen.

Hou je bijvoorbeeld niet van de moderne look van aluminium, maar wil je wel profiteren van de eigenschappen van het materiaal? Je kan dan perfect kiezen voor een overkapping waarbij hout en aluminium gecombineerd worden.

Voor de staanders kies je wel best voor aluminium. Dat materiaal biedt een beter bescherming aangezien de staanders in direct contact staan met de grond. Voor de draagconstructie kan je dan kiezen voor aluminium of hout. Hou bij je keuze ook rekening met het dak. Aluminium profielen voor een overkapping passen bijvoorbeeld beter bij een glazen dak, terwijl een houten profiel beter past bij een doek. Natuurlijk ligt de keuze volledig bij jezelf.

 

overkapping aluminium

 

Plaatsing

Overkappingen kunnen rechtstreeks tegen de gevel worden geplaatst, maar een vrijstaande plaatsing is ook mogelijk. De vaste terrasoverkappingen, die vasthangen aan de gevel, een tuinhuis, poolhouse, … komen het meest voor. Deze worden vaak als goedkoper alternatief gezien voor een veranda waarbij het buitengevoel nog sterker is. Een vrijstaande overkapping biedt dan weer meer keuzevrijheid aangezien je deze kan plaatsen waar je wil.

Bij een terras met een fundering van beton kunnen de staanders (steunkolommen) van de overkapping daarop vastgezet worden. Indien er geen fundering aanwezig is zal er een klein betonnen fundament gelegd moeten worden waarop de palen kunnen worden vastgezet. Zeker bij vrijstaande overkappingen uit aluminium is het belangrijk dat ze goed vast staan zodat de wind er geen vat op krijgt.

TIP: Een overkapping plaatsen is niet eenvoudig. Je doet er dus goed aan om de installatie over te laten een vakman. Op die manier ben je verzekerd van kwaliteit en een mooie afwerking én voorkomen je extra kosten achteraf als gevolg van een foutieve plaatsing. Vergelijk ook voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie. Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

Onderhoud

Over het algemeen vragen aluminium overkappingen erg weinig onderhoud. Het aluminium zelf is meestal gepoedercoat, waardoor het materiaal goed beschermd is tegen weersinvloeden. Het dak van de overkapping moet je wel af en toe schoonmaken. De frequentie waarmee dat moet gebeuren is vooral afhankelijk van het soort dakbedekking.

Een aluminium overkapping met glas is het meest onderhoudsvriendelijk en kan je eenvoudig met een schoonmaakmiddel voor glas reinigen.

Bij daken van polycarbonaat moet je wat voorzichtiger zijn en oppassen voor krassen. Reinig de polycarbonaat platen minstens eenmaal per jaar. Gebruik daarbij een zachte borstel en een neutraal reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit en gebruik in plaats daarvan een tuinslang (eventueel met zachte borstel erop).

Een aluminium overkapping met doek reinig je best zo veel mogelijk droog. Mocht het echt noodzakelijk zijn, dan kan je met wat schoonmaakmiddel proberen een vlek weg te krijgen. Volg zeker altijd de reinigingsinstructies op van de fabrikant. Het doek is voorzien van een waterdichte en vuilafstotende coating en deze mag je niet beschadigen.

 

Aluminium carport

Een overkapping hoeft natuurlijk niet alleen dienst te doen als een terrasoverkapping, zwembadoverkapping, … Je kan er ook perfect een auto onder stallen. Je hoeft dan in de winter geen ruiten meer te krabben en tijdens het in- en uitstappen blijf je droog.

Carports van aluminium zijn erg populair vanwege hun duurzaamheid en moderne uitstraling. Je hoeft een dergelijke overkapping nooit te verven en door toepassing van lichtgewicht materialen zijn allerlei moderne en visueel aantrekkelijke constructies mogelijk. Vaak wordt het dak van polycarbonaat gemaakt omdat hiermee makkelijker gebogen constructies gemaakt kunnen worden. Bovendien is polycarbonaat goedkoper dan glas.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers