Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Eiken overkapping

Eikenhout is een veelgebruikt materiaal voor overkappingen vanwege de hoge duurzaamheid en authentieke uitstraling. Een eiken overkapping gaat namelijk zo’n 20 tot 25 jaar mee en behoudt lang zijn warme, natuurlijke look. In dit artikel lees je meer over de andere voordelen van een eiken overkapping, alle mogelijkheden, eventuele alternatieven en de prijs!

Ga snel naar:
Voordelen eiken overkaping
Soorten overkappingen van eikenhout
Eiken overkapping prijs
Zelf maken of op maat laten maken?
Alternatieven voor eiken overkapping
Vergelijk offertes van buitenschrijnwerkers

 

 

Wat is een eiken overkapping?

Eikenhout is een type hardhout afkomstig uit Europa. Het staat vooral bekend om zijn hoge duurzaamheid. Eikenhout behoort namelijk tot de duurzaamheidsklasse 2 en gaat dus zo’n 25 jaar mee. Naast die lange levensduur is eikenhout ook erg sterk en heeft het een authentieke uitstraling. Dat maakt het een populaire houtsoort voor zowel binnen als buiten, en dus óók voor overkappingen! Een eiken overkapping is vooral te herkennen aan zijn geelbruine of donkerbruine kleur.

Eiken overkapping laten maken? Vraag dan offertes aan bij meerdere experts om prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Zo ben je zeker van een kwalitatieve eiken overkapping voor een eerlijke prijs. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

overkapping eikenhout

 

Voordelen eiken overkapping

Eikenhout heeft net als elk ander materiaal een paar nadelen. Zo is het niet de goedkoopste houtsoort en moet je ook dit sterke hardhout zo nu en dan laten onderhouden. Daartegenover staan echter wel grote voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

 

 • Duurzaam: eikenhout is een duurzame houtsoort. Zo gaat een overkapping van eiken hout gemiddeld 20 à 25 jaar mee en blijft deze er lang mooi uitzien.
 • Sterk & hoge draagkracht: eikenhout is een sterk materiaal met een hoge draagkracht. Daardoor komen er niet snel krassen op en ben je zeker van een stevige constructie voor vele jaren.
 • Mooie uitstraling: eikenhout is geel of bruin van kleur en heeft mooie kringen. Daardoor creëer je met deze houtsoort een overkapping met pure, tijdloze klasse.
 • Ecologisch: eikenhout is ook een bewustere keuze dan tropische hardhoutsoorten als padoek, afrormosia… Dat komt omdat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
 • Makkelijk bewerkbaar: eikenhout is ook gemakkelijk te bewerken. Daardoor heb je heel wat mogelijkheden qua vormgeving en uitstraling. Daarom kan je eventuele schade ook snel herstellen.
 • Past bij verschillende stijlen: tot slot kan je eikenhout zowel bij moderne als bij landelijke of klassieke woningen verwerken. Het past dus bij vrijwel elke soort woning.

 

Soorten overkappingen in eiken hout

Er zijn verschillende soorten eiken overkappingen die je kan laten maken: open, halfopen, vrijstaand, vast, … We zetten de meest voorkomende soorten in een overzicht:

 

1. Eiken terrasoverkapping

Een eiken terrasoverkapping is de ideale bescherming voor je terras. Zo kan je genieten wanneer de zon fel schijnt, wanneer het regent, wanneer er veel wind is… Het materiaal past ook heel goed bij zowel landelijke als modernere woningen en je kan zo’n eiken terrasoverkapping dus perfect bij je woning laten aansluiten.

 

2. Eiken veranda

Ben je op zoek naar een extra ruimte zodat je woning naadloos overloopt in je directe buitenomgeving? Dan is een eiken veranda ideaal. Door de draagkracht van eikenhout kan je gemakkelijk grote overspanningen creëren en unieke glaspartijen plaatsen. Bovendien maakt de warme en natuurlijke uitstraling van je eiken veranda het de ideale ruimte om óók in de koudere maanden van je tuin te kunnen genieten.

 

3. Vrijstaande eiken overkapping

Naast een overkapping aan huis kan je ook een vrijstaande eiken overkapping of pergola laten plaatsen in je tuin. Zo’n overkapping is helemaal open, maar beschermt wel tegen zon en regen. Je kan zo’n vrijstaande overkapping plaatsen waar je wil en er zijn tal van mogelijkheden op gebied van afmetingen, stijl, …

 

4. Eiken carport

Tot slot kan je ook je carport uit eikenhout laten maken. Eiken carports zijn erg populair vanwege de natuurlijke uitstraling en gemakkelijke bewerkbaarheid. Bovendien beschermen ze je auto tegen vallende bladeren, sneeuw, takken… en passen ze bij uiteenlopende woningstijlen.

 

TIP: vergelijk adviezen van meerdere specialisten!

Niet alleen voor de soort overkapping, maar ook voor de verdere vormgeving zijn er veel mogelijkheden. Bovendien verschillen die opties ook nog eens per specialist. Daarom is het slim om offertes en voorstellen van meerdere specialisten te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de opties, de prijzen, de uitvoertermijnen… en maak je gegarandeerd een weloverwogen keuze. Vind en vergelijk schrijnwerkers in je buurt.

 

Eiken overkapping prijs

De prijs voor een eiken overkapping is afhankelijk van meerdere factoren. Een van de belangrijkste elementen is de keuze tussen maatwerk of een doe-het-zelf bouwpakket. We gaan dieper in op de prijzen voor beide opties:

 

1. Prijs eiken overkapping op maat

Voor een kleine, standaard eiken overkapping beginnen de prijzen vanaf € 2.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Wil je een grotere of luxueuzere overkapping laten plaatsen? Dan lopen de prijzen al snel op tot zo’n € 15.000 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Naast de afmetingen hebben ook de afwerkingsgraad, het soort overkapping, de mate van comfort, eventuele extra’s… een invloed op de totale prijs.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw eiken overkapping? Vraag dan offertes aan bij meerdere schrijnwerkers om een goed beeld te krijgen van de gangbare prijzen en een verstandige keuze te kunnen maken. Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat.

 

2. Prijs eiken overkapping bouwpakket

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je liever zelf aan de slag met je nieuwe eiken overkapping? Dan kan je een bouwpakket kopen om zélf een overkapping te bouwen. Ook voor zo’n bouwpakket zijn de prijzen sterk afhankelijk van de afmetingen van je overkapping, de gewenste afwerking, het type, … Gemiddeld beginnen de prijzen voor zo’n bouwpakket vanaf € 1.500 (excl. btw).

 

eiken overkapping

 

Zelf overkapping maken of op maat laten maken?

Wil je een prefab eiken overkapping laten plaatsen en heb je zelf de nodige ervaring en kennis? Dan kan je met een bouwpakket zelf aan de slag. Ben je echter geen doe-het-zelver? Of wil je meer keuzevrijheid voor de vormgeving, en zeker kunnen zijn van een duurzame plaatsing? Dan schakel je het beste een specialist in. Zo profiteer je al zeker van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: welke soort overkapping past het beste bij jouw huis? Wat zijn de meest geschikte afmetingen voor je overkapping? Welke vorm kies je voor het dak van de overkapping? Een specialist kan je uitgebreid adviseren en houdt daarbij altijd rekening met je budget en wensen.
 • Volledige keuzevrijheid: bij een overkapping op maat zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos. Je hebt volledige vrijheid bij de vormgeving en afwerking van je eiken overkapping. Zo ben je zeker van een overkapping die perfect bij je past.
 • Correcte plaatsing: bij het bouwen van een overkapping komt heel wat kijken. Zo is het belangrijk om een goede fundering te voorzien, een waterdichte dakbedekking, een stevige constructie… Door een ervaren specialist in te schakelen, ben je zeker van een correcte bouw van je overkapping en een optimaal eindresultaat voor de lange termijn.
 • Kwalitatieve materialen: als je samenwerkt met een professionele schrijnwerker kan je er zeker van zijn dat je overkapping straks met kwalitatief eikenhout is gebouwd. Bovendien kan zo’n specialist deze materialen vaak ook voor een lagere prijs inkopen.

CONCLUSIE: een specialist inschakelen loont! Wil je zelf ook profiteren van de voordelen van een ervaren schrijnwerker? En wil je zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame overkapping? Vraag dan offertes aan bij vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor eiken overkapping

Naast een overkapping van eikenhout zijn er ook een aantal andere materialen die je kan gebruiken voor je overkapping. Een overzicht met mogelijke materialen:

 • Andere houtsoorten: naast een eikenhouten overkapping kan je ook nog een overkapping uit andere houtsoorten laten maken. Andere hardhoutsoorten zoals padouk, bankirai en afrormosia zijn ook erg duurzaam en vergen niet zo veel onderhoud. Ook douglas hout is een populaire keuze voor overkappingen, of denk bv. aan geïmpregneerde houtsoorten als behandeld grenen- of vurenhout. Deze laatste soorten zijn iets goedkoper en goed bestand tegen wisselende weersinvloeden.
 • Aluminium: ook andere materialen dan hout zijn mogelijk voor een overkapping. Aluminium is bijvoorbeeld ideaal als je op zoek bent naar een strakke en moderne overkapping. Aluminium is zelfs met dunne profielen erg stevig, waardoor je zeker kan zijn van een stevige constructie die er licht uitziet.
 • PVC: ben je op zoek naar een goedkopere overkapping? Dan is kunststof een goede keuze. Dit materiaal heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding en gaat ook erg lang mee. Het heeft ook minder onderhoud nodig dan hout. Wil je toch genieten van de uitstraling van hout, maar is je budget beperkt? Dan kan je ook nog kiezen voor een PVC overkapping met een houtnerfstructuur.

Welk materiaal kies ik? Dat hangt vooral af van je wensen en je budget. Wil je een warme en authentieke uitstraling? Dan is hout de beste keuze. Wil je vooral geld besparen? Kies dan voor PVC. Een schrijnwerker kan je nog verder adviseren. Ontvang snel offertes van schrijnwerkers via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers