Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overkapping terras

Omwille van het extra comfort kiezen steeds meer mensen voor een overkapping op het terras. Onder een overkapping zit je dan ook droog en ben je goed beschermd tegen de zon. Zo kan je lekker lang buiten blijven zitten, ook wanneer er een regenbuitje voorbijtrekt. Meer over onder meer de voordelen, mogelijkheden en prijs van terrasoverkappingen lees je hier.

 

overkapping terras plaatsen Waarom een terrasoverkapping?

Overkappingen voor het terras worden steeds populairder. Geen wonder gezien de vele voordelen die ze te bieden hebben.

Regen, wind, felle zon, … Met een overdekt terras ben je beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Niet alleen jij, maar ook je terras en tuinmeubelen zelf blijven door een terrasoverkapping beter beschermd. Alles hangt daarbij natuurlijk af van het materiaal van de constructie en het dak.

Interesse in een overkapping voor je terras en benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw project en wensen?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen.

 

 

Kies je voor een vaste of vrijstaande terrasoverkapping?

Dat is de zowat eerste beslissing die je moet nemen bij het plaatsen van een overkapping. We overlopen kort beide mogelijkheden:

 

1. Vaste terrasoverkapping

Bij vaste overkappingen komt een terrasoverkapping die vasthangt aan de gevel het vaakst voor. Logisch, aangezien het terras bij de meeste huizen direct naast de gevel ligt. Hetzelfde geldt voor een dakterras overkapping.

Velen zien een vaste terrasoverkapping als een goedkoper alternatief voor een veranda waarbij het buitengevoel nog sterker is. Dat is vooral het geval wanneer je kiest voor een terrasoverkapping met lichtkoepel of zonder zijwanden.

Naast de gevel kan een overkapping ook vasthangen aan een tuinhuis, poolhouse, … Want waarom geen (extra) terras maken aan je bijgebouw?

 

vaste terrasoverkapping

 

 

2. Vrijstaande terrasoverkapping

Ligt het terras wat verder van de woning, los van de gevel of een bijgebouw? Geen probleem, een overkapping kan ook vrijstaand geplaatst worden.

Bij vrijstaande terrasoverkappingen gebruikt men meestal betonsokkels waarop de steunpilaren worden vastgezet. Zeker bij een aluminium terrasoverkapping met een kunststof dak is een stevige verankering belangrijk. Zo kan de wind geen vat krijgen op de constructie.

Het grote voordeel is dat het binnenshuis geen zonlicht wegneemt of dat de gevel het zicht vanonder het overdekt terras niet verspert.

 

vrijstaande terrasoverkapping

 

 

Overkapping terras: Materiaal voor de constructie

De constructie van een overkapping voor het terras is mogelijk in verschillende materialen. Een constructie in hout en aluminium komt daarbij het vaakst voor:

 

overkapping hout 1. Overkapping terras in hout

–   Natuurlijke en warme look

–   Past bij verschillende stijlen

–   Makkelijk te overschilderen

–   Hoeft niet duur te zijn, afhankelijk van de houtsoort. (Hardhout is duurder dan geïmpregneerd hout.)

–   Nadeel: vraagt meer onderhoud. Zo is oliën of beitsen aangeraden als bescherming.

Lees hier meer over houten terrasoverkappingen.

 

overkapping terras aluminium 2. Overkapping terras in aluminium

–   Licht gewicht, sterk materiaal

–   Onderhoudsvriendelijk

–   Duurzaam materiaal dat niet roest

–   In verschillende kleuren verkrijgbaar

–   Moderne en stijlvolle vormgeving is mogelijk door de slanke profielen

–   Nadeel: relatief duur materiaal

Lees hier meer over aluminium terrasoverkappingen.

 

Heb je interesse in een terrasoverkapping in hout of aluminium of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? ✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan op maat van jouw project en wensen.

 

 

Overkapping terras: Materiaal voor het dak

Net zoals de constructie is ook het dak van een overkapping mogelijk in verschillende materialen. Een overzicht van de populairste mogelijkheden:

 

1. Terrasoverkapping glas

Het dak en de zijwanden van een overkapping bestaan meestal uit glas. Glas geeft je overkapping een luxueuze uitstraling. Een glazen terrasoverkapping is bovendien de beste oplossing als je bescherming wil tegen wind en regen, maar toch wil genieten van het uitzicht.

Verder is het ook sterk en onderhoudsvriendelijk. Door het gladde oppervlak kunnen mossen en algen zich niet goed hechten en is het makkelijk schoon te maken. Glas is wel een zwaar materiaal. Het is dan ook belangrijk dat het frame daarop berekend is. Bij grote overspanningen moet men soms extra staanders plaatsen om het gewicht van de glasplaten goed te verdelen.

Welk soort glas is aangeraden?
Voor een overkapping van het terras gebruikt men meestal speciaal zonwerend isolatieglas. Standaard glas is niet geschikt omdat het nauwelijks schadelijk UV-licht tegenhoudt. Het dak van een overkapping wordt gezien de kans op breuk standaard voorzien van veiligheidsglas. Het is ook aan te raden om zonwering te voorzien want in de zomer kan het erg warm worden onder een glazen dak.

 

glazen overkapping

 

 

2. Kunststof terrasoverkapping

Kunststof terrasoverkappingen worden meestal gemaakt van polycarbonaat omdat dit een heldere kunststofsoort is die een grote gelijkenis met glas vertoont. Polycarbonaat is een stuk goedkoper dan veiligheidsglas en is verkrijgbaar in heldere en opaalwitte uitvoering.

Kunststof dakplaten laten bovendien bijna geen UV-licht door. Een ander voordeel is de lichtheid en nagenoeg onbreekbaarheid van het materiaal. Dat maakt het ideaal voor grote overkappingen, aangezien grote overspanningen mogelijk zijn.

In tegenstelling tot glas is kunststof wel wat ruwer en krasgevoeliger, waardoor vuil zich makkelijker vasthecht. Een ander nadeel  is dat je er regen en hagel goed op hoort vallen.

 

kunststof terrasoverkapping

 

 

3. Lamellen overkapping

Een lamellen overkapping is eigenlijk niet afgesloten. Afzonderlijke latjes van de gewenste breedte vormen het dak. Kies je voor draaibare lamellen, dan kan je wel kiezen of je al dan niet zon binnen laat.

 

overkapping terras met lamellen

 

 

4. Terrasoverkapping doek

Een overkapping met doek heeft als voordeel dat het niet permanent geplaatst hoeft te worden. Zo kan een schaduwdoek in de winterperiode eenvoudig verwijderd en opgeborgen worden. Uitschuifbare doeken hebben als voordeel dat je ze naar wens kan uitschuiven. Is er even geen zon en vind je het te donker op het terras, dan schuif je het doek gewoon weer in.

Ze creëren ook een slanke en strakke look en zorgen voor een zomers gevoel en contact met de natuur. Er zijn diverse soorten doek verkrijgbaar. Meestal zijn ze van polyester gemaakt. Het doek is ook best voorzien van een beschermende coating zodat het water en vuil afstoot.

 

houten overkapping met doek

 

Terrasoverkapping prijzen

De prijs van een overkapping hangt voornamelijk af van het materiaal van de constructie en het dak, de grootte en het soort afwerking. Een eenvoudige overkapping voor het terras kan je al kopen vanaf ongeveer €850. Prijzen van luxueuzere modellen met glazen dak zijn logischerwijs duurder en kunnen al snel €2000 à €5000 kosten. Enkele voorbeelden:

  • Aluminium terrasoverkapping: €1200 à €5000
  • Houten terrasoverkapping: €900 à €1200
  • Overkapping met glas: €3000 à €7000

 

LET OP: Hou er rekening mee dat het laten plaatsen van een terrasoverkapping ook kosten met zich meebrengt. Hoe dan ook doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw project? ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij vakmannen uit jouw regio

 

Comfortabel genieten met terrasverwarming

Zeker wanneer deze voorzien is van zijwanden, beschermt een terrasoverkapping goed tegen de kou. Heb je het nog te koud? Met een terrasverwarmer op gas of elektriciteit kan je het comfort buiten flink verhogen. Je kan dan ’s avonds lekker lang buiten blijven zitten.

Elektrische heaters zijn gemakkelijk te monteren en nemen geen ruimte in op het terras. Gas gestookte heaters hebben als voordeel dat ze flexibel te plaatsen zijn en dat je niet hoeft te beschikken over een elektrische aansluiting. Dat is vooral handig wanneer het terras zich op enige afstand van de woning bevindt. Terrasverwarmers zijn erg handig, sfeerverhogend en goed te combineren met elk soort overkapping.

 

Offertes voor een overkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers